utorak, 19. veljače 2013.

Kokos-čokoladna fantazija!

Nedavno sam jela monte kolač i baš me oduševio i ja ne bih bila ja da nisam krenula od njega napraviti tortu... e sad kad sam već krenula- nužne su bile i neke preinake tako da je na kraju nastala torta sa popriličnim preinakama.. nastala je lagana kokos-čokoladna torta...

Da ne duljim- jer je recept sam po sebi popriličan- evo ga :)

Najprije kuham kremu.
sastojci:
1 l mlijeka
1 puding sa okusom slatkog vrhnja
60 gr gustina
8 jušnih žlica šećera
100 gr mljevenog kokosa (ako volite- može i više kokosa)
10 gr mljevene želatine
cca 3 dcl tučenog slatkog vrhnja

Od 1 l mlijeka odvojiti 1 dcl u koji potopite želatinu da nabubri i ostavite sa strane.
Odvojite i cca 2 dcl za pomješati puding i gustin
Ostatak mlijeka zakuhajte skupa sa šećerom i kokosom. Kad zakuha- dodajte mješavinu pudinga i gustina i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. U vruću umiksajte otopljenu želatinu i prekrijte prozirnom folijom tik uz kremu te ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.U ohlađenu kremu (na sobnu temperaturu) lagano umješajte tučeno slatko vrhnje.

Ganache:
150 ml slatkog vrhnja
100 gr tamne čokolade
Zagrijte vrhnje i dodajte mu čokoladu. Mješajte dok se čokolada skroz ne otopi. Ostavite da se lagano hladi na sobnu temperaturu.

Kore (radite ovu smjesu x3- za svaku koru posebno):
70 gr bjelanjaka (cca 2 bjelanjka)
60 gr šećera
10 gr brašna
10 gr gustina
10 gr kakaa
1 kavena žlica praška za pecivo
1 jušna žlica ulja
1 jušna žlica mlijeka
1 jušna žlica ruma
Miksajte bjelanjca i postepeno dadajite šećer da se dobije čvrsti snijeg. Ostavite mikser i dalje mješajte ručno- lagano umješajte preostale tekuće sastojke pa praškaste. Izlijte u kalup za tortu promjera 24 cm. Pecite cca 15 min na 160 °C.
- U kalup u kojem pečete- obavezno stavite pek papir- koru ostavljate da se hladi na njemu i tek kad se ohladi skidate papir. (vidi napomenu na dnu teksta!)
Pečete 3 kore- svaku posebno i svaku pečenu prelijete sa 1/3 ganachea i ostavite da se hladi. :)

E sad se vraćamo na kremu.. kore su ohlađene i stavljamo ih na podložak za tortu, a oko njih je rastezljivi obruč za torte obložen prozirnom folijom. Slažemo kora sa ganacheom, 1/3 kreme, kora itd. Završavamo sa kremom.

Tortu je najbolje ostaviti da prenoći u kalupu i da se lijepo stegne.





Za premaz oko torte i dekoraciju - ja sam rastopila 100 gr čokolade u 1 dcl slatkog vrhnja.

Napomena!!
Kore su prilično lagane i osjetljive- pazite da ih ne prepečete jer će vam postati gumaste i pazite kad ih prenosite u kalup da ne puknu. Ja svaku koru stavim u zamrzivač nekih 5 min i tek tada ih skidam sa pek papira i stavljam u obruč.

Broj komentara: 129 :

  1. Mljac! Jako mi se sviđa, kremasto je i baš onako kako volim :)

    OdgovoriIzbriši
  2. krasna je, dugo se nisam.s kokosom igrala

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni je ovo genijalno jer ja obožavam kokos.

    OdgovoriIzbriši
  4. Torta izgleda prekrasno,rado bi je napravila za jedno rodjendansko slavlje,pa me zanima za koliki promjer kalupa je dovoljna ova kolicina za jednu koru,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izvini nisam vidjela da si navela velicinu kalupa.Korice su zaista ko pjena lagane i mekane.

      Izbriši
  5. pitanje...svaku pečenu prelijete sa 1/3 ganachea i ostavite da se hladi..topla ili hladna kora - topli ili hladni ganache... je li bitno?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kore ohlađene na sobnu temperaturu i mlaki ganache- dovoljno topao da se može izliti- onako ko rastopljena nutela :)i onda staviti svaku koru na hlađenje da se ganache stisne da se ne izmješa sa kremom. Kore su prilično mekane- oprezno s njima. :)

      Izbriši
    2. hvala!! javim rezultate!

      Izbriši
  6. da, i naravno, jako lijepo ... planiram probati za vikend..pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  7. imam pitanje vezano za kremu.. naime, u sastojcima se navode i 3 dcl tučenog slatkog vrhnja, no nigdje se kasnije u postupku ne navodi kada se to vrhnje dodaje?

    OdgovoriIzbriši
  8. Ispricavam se na omasci! Tuceno slatko vrhnje dodajem kad se krema ohladi na sobnu tempetaturu - lagano ga spatulom umjesam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala na odgovoru! preksutra mi je rođendan pa će tortica na isporobavanje :)

      Izbriši
  9. Napravljena,isprobana,odlična.Pardon,nije odlična nego savršena!Hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Silvija! Baš mi je drago!!! Guštajte!!

      Izbriši
  10. Odlican je! U dva tjedna vec drugi put pravim isti. Svi ga vole! Hvala!!! :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas mi je drago da vam se svidja i da ste mi se javili sa dojmovima! Puno hvala!!!

      Izbriši
  11. Uf koja torta.. :) ja bi mozda cak i malo kokosovog mlijeka stavila uz ono obicno.. obozavam kokos.. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da svakako- iduci put i ja planiram sa kokosovim raditi :-) Hvala!

      Izbriši
  12. radila sam tortu sa kokosovim mlijekom i uz dodatak kokos brašna, ali baš brašna...oduševljeni su bili svi koji i nisu kokosoljupci...

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala!! Bas mi je drago!! :))) i ja sam bas jucer nabavila bas kokosovio brasno- nisam nikad di sad nesto s njim radila. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Kore su preosjetljive, jako sam se trudila i nisu se dale skidat sa papira...a toliko sam pažljivo sve 'korake' pratila..???
    Koje bi mjere bile za kalup 26cm?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, kore jesu jako osjetljive- mozda ste ih trebali malo.duze ostaviti u zamrzivacu da bude lakse rukovati s njima...
      A za kalup 26 mozete mjere povecatu za pila sto se kora tice a kremu za 1/4
      Hvala u pozdrav!

      Izbriši
    2. Pozdrav, pomeni mjere za kore povečati za pila- za polovico?

      Lp

      Izbriši
  15. Bitno da je isprobano i preefino je! Svi odusevljeni ;-)
    Puno hvala na savjetima

    OdgovoriIzbriši
  16. Gde ubacite kokosovo mleko?

    OdgovoriIzbriši
  17. Čini mi se da je torta prilično visoka ( to mi se baš sviđa), a kalupi za tortu su puno niži nego je visina torte na slici, pa me interesira koji ste koristili kalup?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, torta je visa od prosjeka :) za filanje koristim rastezljive kalupe od inoxa koje oblozim prozirnom folijom, a za ovako vise torte slozim te rastezljive jedan na drugi- svaki u svojoj prozirnoj foliji :)

      Izbriši
  18. ove mjere upisane su za jednu koru pa se postupak ponavlja 3 puta za svaku koru?? jesam dobro shvatila????

    OdgovoriIzbriši
  19. Da, za jednu koru i ponavlja se za jos preostale dvije :)

    OdgovoriIzbriši
  20. ja bi tortu pravila u četvrtastom obliku promjera 30/42cm pa me zanima za koliko bi trebala povećat sve sastojke,i za kore i za kremu.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  21. Fantastična torta! Ja sam oduševljena, a i svi ostali koji su imali čast da je isprobaju :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Bok Julija,
    totalni sam amater kad su kolači u pitanju i rijetko kad mi nešto uspije, ali ovu tortu se moram odvažiti napraviti. Pročitala sam sve pažljivo i sve komentare i podpitanja, ali nije mi jasno kakav je to kalup u kojem se torta na kraju slaže. Je li to isti kalup u kojem su se pekle kore ili? Ako se ne slaže u tom kalupu hoće li se krema isisnuti sastrane od težine sastojaka?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najzgodniji kalup za slaganje torte je zapravo rastezljivi obruč bez dna- znači stavi se donji biskvit na podložak ili tanjur, oko njega se stavi taj obruč (obložen prozirnom folijom radi akšeg skidanja poslije) i onda se obruč stegne/stisne na promjer biskvita te se slaže torta.
      Ukoliko nemate rastezljivi obruč, torta se može slagati i u kaupu u kojem se pekla također na način da se obloži prozirnom folijom. Kako se biskvit malo skupi dok se ispeče, a slažete tortu u kalupu od pečenja- jedino što će se dogoditi je da će krema biti malo mimo biskvita- no krema nije rijetka i čvrsto će stajati- bez brige. I da- ako se ne slaže u nikakvom kalupu- može se dogoditi da krema iscuri vani jer joj treba vremena da se stegne- zato je kalup drži na mjestu :)

      Izbriši
  23. Moze li ici vise gustina ili pudinga u kremu umjesto kokosa? volim miris i okus kokosa,ali ga ne volim grickati u kremi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mozda pola zlice gustina ili pudinga vise, i mozete jednostavno najprije prokuhati kokos, pa ga ocijediti, ali kad se ovako samelje, ni ne osjeti ga se toliko u kremi :)

      Izbriši
  24. Btw,taman imam dva pudinga s okusomslatkig vrhnja :D

    OdgovoriIzbriši
  25. Joj,isprike na tri komentara.
    Zaboravila sam napomenuti da bih koristila kokosovo mlijeko i ekstrakt, tako da mi kok.brasno ne treba toliko zbog okusa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma sve ok, evo sam pod prvim odgovorila ;)

      Izbriši
  26. Nisam ni znala da imaš blog da nije bilo ove kokos torte na Coolinarici, he bih ni znala.
    Od srada te pratim.
    Srećni praznici.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Zorice! Imam blog već neko vrijeme od kad sam otišla sa cooli.. :) Svako dobro i tebi i svima tvojima najdražima!

      Izbriši
  27. Da ti nisu ukarli oni lopovi recept ja ne bi znala za tvoj blog :) Drago mi je da sam te upoznala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jadranka!! <3 Svako zlo za neko dobro ;)

      Izbriši
  28. U svakom zlu nesto dobro- sad nas vise zna za tvoj blog. Nisam dobra u procjenjivanju kolicine kad su u ppitanju kolaci, a pravila bih sa 2 kore jer nemam tako duboki kalup. Mozes li mi reci koliko da napravim ganachea i kreme za 2 kore? Hvala ti...

    OdgovoriIzbriši
  29. Puno hvala! :)
    Nisam razumjela- Za dvije kore u obliku kolaca? Kolikih dimenzija bi bio kolac?

    OdgovoriIzbriši
  30. Istih kao tvoj samo sam mislila 2x koru,2xfil, a ne 3x...Nije bitno, snasla sam se za kalup, napravila sam po receptu sinoc i od sinoc mi je u kalupu, ali nikako da se stegne. Nekako mi je krema mekana,bar djeluje, nisam ju se usudila jos izvaditi iz kalupa,a sve sam radila po receptu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Do sad je krema vec trebala biti cvrsta..ako ste u nju stavili i puding i gustin i zelatinu nema sanse da bude mekana..uistinu ne znam zasto vam je mekana.. Zao mi je..

      Izbriši
  31. Stvarno divan recept,napravila i odusevljena sam :)

    OdgovoriIzbriši
  32. Kud svi tud i mali Mujica pa sam tako i ja morala probati ovu tortu.. Ali više iz razloga što je poprimio svjetske razmjere i došao to te granice da je i Coolinarika ukrala recept. :)
    Kao što sam rekla i gđi Juliji na fb, mozak je bio brži od očiju pa nisam vidjela veličinu kalupa pa sam kore ispekla u većem. Treća kora izgledala je ko papir.. Ali ima to i svojih prednosti.. Niža je i šira i stane u obruč od kalupa u kojem sam pekla kore. :D
    I kao kokos ovisnik sam stavila 200g kokosa. Ne moram reći da su svi oduševljeni i da je nestala taj tren..
    Hvala na divnom receptu - ide u favorite..
    I da.. Od sad sam vjerni pratitelj bloga. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala Suzana!!! <3 Da, malo je to s ovim receptom, otišlo u šire razmjere, baš i ne ugodnog osjećaja mene kao autora recepta, al što je- tu je- svakom na njegovu dušu...
      Drago mi je da ste isprobali tortu i da ste zadovoljni njome- to što je šira i niša- okusu ni malo ne smeta! ;) I, iskreno- ovaj dio - di je nestala u trenu- mi je najdraži! <3 Od sveg srca vam hvala!!!
      Nadam se da ću i idućim receptima opravdati vaše povjerenje! :*

      Izbriši
  33. Isprobano!Torta je prelijepa.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  34. Draga Julija, spremam se radit tortu ali nisam nasla puding s okusom sl.vrhnja. Dal ste mozda vi ili dobili kakvu povratnu informaciju za koji drugi puding? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bok! Znam da su neki tortu radili sa pudingom od vanilije i bila je ok, no ja bih radihe dodala 40 g vise gustina i sjemenke iz jedne mahune vanilije ;)

      Izbriši
    2. Uzela sam puding vanilija bourbon, pa cu probat s tim ;) javim dojmove.

      Izbriši
  35. Poštovana, nova sam ovdje i oduševljena ovom tortom...sutra ju počinjem raditi a namjeravala sam je ukrašavati ticino masom, da li bi ona to izdržala?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, naravno, samo treba još jedna kora za na vrh, a možete je i obložiti tankim biskvitom da budete sigurniji ;)

      Izbriši
  36. znam ženu koja ju je olagala sa fondanom ali je pekla još jednu koru ......znači umjesto 3 kore pekla je 4...bila savršena...

    OdgovoriIzbriši
  37. Draga Julija. Konačno idem i ja isprobati ovu fantaziju od torte. Zanima me samo jedna stvar. Jel trebam još dodatno samljeti kokos ili je dobar i u onakvom stanju kakvog ga kupimo (iz vrećice)?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma definitivno je dobar i u onom obliku kakav je u vrecici, no ja ga volim dodatno samljeti jer ide u kremu, a ja volim da mi nena velikih mrvica u kremi :)

      Izbriši
  38. Napravila sam je prošli tjedan i svi su bili oduševljeni, sve ste korake u pripremi lijepo objasnili, puno hvala na receptu:-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago!!! Puno vam hvala!!! I hvala na javljanu! :*

      Izbriši
  39. da li je moguće ikako zamijeniti želatinu nečim drugim? dodatnim pudingom ili nešto slično? hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam radila bez želatine, no moguće ju je zamjeniti agar- agarom u količini koliko je potrebno za pola litre tekućine ili eventualno povećati gustin za cca 30 g ..no moram napomenuti da će bez korištenja želatine krema biti mekše strukture

      Izbriši
  40. E ovo je torta! Lagana, profinjena, nježna, topi se u ustima... Ma čudo jedno! A uz ovakve upute i dite je može napraviti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno vam hvala na tako lijepim riječima!!!
      <3

      Izbriši
  41. Torta izgleda fantasticno!! Danas je pravim za mamin rođendan!
    Javim rezultat :D :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Silvia!!
      Nadam se da ces biti zadovoljna i ti i mama :)
      I sretan rođendan mami!

      Izbriši
  42. Odlična torta!
    slike: http://www.coolinarika.com/slika/2178767/ i http://www.coolinarika.com/slika/2178769/

    pozdrav od Helene

    OdgovoriIzbriši
  43. Pozdrav!
    Zanima me kolika je to količina ''jedna kavena žlica praška za pecivo''? Mogu li staviti jedan paketić praška? Jer kupujem prašak u paketićima.

    OdgovoriIzbriši
  44. Koje brašno ide u kore? Molim vas odgovor, radim tortu upravo i čekam sa pečenjem kora jer ne znam koje brašno ide, netko stavlja glatko neki oštro... :(

    OdgovoriIzbriši
  45. Meni se po sastojcima za kremu ne čini da je nužno potreban kalup za slaganje torte, odnosno čini mi se da bi moglo i bez njega s obzirom da kažete da su kore jako osjetljive pa ih je sigurno lakše prenijeti na tanjur bez kalupa nego sa kalupom? jesam li u pravu ili ne?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moze bez kalupa- naravno- no ukoliko vam treba torta ravnih stranica onda je lakse odmah raditi u kalupu :)

      Izbriši
  46. Ide li u kremu obično vrhnje koje se istuče sa fixom? Zar se neće opet razvodniti u kremi? Ili se koristi biljni šlag tipa Hula? Radila bih tortu ali me strah lošeg iskustva s vrhnjem u kremi. Puno hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U kremu ide pravo- mlijecno slatko vrhnje- nemojte ga pretuci- nece se razvodniti. Vrhnje dobro ohladite prije miksanja i miksajte ga dok ne bude kao meksi slag- lagano ga spatulom ili zlicom umjesajte u kremu.
      Inace - kod mene na blogu nigdje necete naci biljne slagove (ili margarin) - sve radim sa pravim mlijecnim slatkim vrhnjem ( o maslacem ili svinjskom masti). :)

      Izbriši
  47. Od srca hvala na tako brzom odgovoru. Slučajno sam našla ovaj vaš recept, a onda mi se zatvorila stranica koja je prisvojila vaš rad. Prekopala sam hrpu slika dok vas na tražilici nisam prepoznala. Dan je lijep i sunčan, ja u visokoj trudnoći, na noge lagane i u nabavku gustina i jaja. Ostalo imam na lageru ☺. Javim rezultat. Ali već po sastojcima znam da će kokos torta biti "mrak".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ooo pa trudnici treba udovoljiti!! :) ako bilo sta zapne- slobodno pitajte ili ovdje ili na fb stranici bloga :) uvijek mi je drago ako mogu pomoci! :)
      :* :* :*

      Izbriši
  48. molim vas recite mi ako nabavim kokos brasno pravo jel ide u kremu umjesto kokosa ili ? hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne- nema potrebe ovdje za pravim kokosovim brasnom jer ono nema tako jak miris i okus kao standardni kokos pa bi mogao izostati kokosasti okus kreme :)

      Izbriši
  49. Jel mogu tortu obloziti fondanom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može naravno- ispecite još jednu koru za na vrh i cijelu obmažite ganacheom :)

      Izbriši
  50. Radila sam tortu i svima je bila prefina, međutim imat ću slijedeći put nekoliko preinaka: kore su mi preosjetljive - radit ću s drugim vrlo sličnim biskvitom kojeg mogu odjednom ispeći i prerezati na tri-četiri dijela jer mi je ovo previše petljanja. I ganache mi je prema ovom omjeru bio prerijedak - definitivno treba na tu količinu vrhnja više čokolade (riješila sam to sa naglim smrzavanjem torte u kištri) ali je ovako prerijetko!

    Inače, svi oduševljeni kad je dobro ohlađena tortica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na javljanju Dani!
      Znam da neki rade druge kore za tortu- iskreno- meni ova torta i jest posebna zato sto ove kore ne opterecujukremu- tj i ne osjete se u torti da su kore :)) no davno je receno- o ukusima se ne raspravlja :))) meni je drago da ste mi se javili i da se torta svidjela degustatorima :)))
      Sto se tice ganachea- njegova gustoca ovisi o cokoladi s kojom se radi- ja ga najcesce radim sa cokoladom od 52% kakaa u kombinaciji sa onom od 74% i lijepo bude cvrst :)

      Izbriši
    2. Voljela bih kad biste mi se javili sa dojmovima kad je budete radili sa drugacijim korama- bas me zanima usporedba :)))
      I hvala svakako Dani! Volim dobiti ovako detaljne i iskrene izvjestaje! :*

      Izbriši
    3. Voljela bih kad biste mi se javili sa dojmovima kad je budete radili sa drugacijim korama- bas me zanima usporedba :)))
      I hvala svakako Dani! Volim dobiti ovako detaljne i iskrene izvjestaje! :*

      Izbriši
  51. E da i još nešto sam nadodala na svoju ruku - imala sam 200 g jako fine bijele čokolade s kokosom, pa sam je otopila i dodala u kremu - savršeno se uklopila!

    OdgovoriIzbriši
  52. Zanima me kad bi se torta radila u cetvrtastom obliku, treba li povecat mjeru ili moze ovako ostat, koje je Vase misljenje? Hvala unaprijed ��

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav Eva! Niste naveli u kolikom cetvrtastom - za neki veći bi trebalo povećati sastojke :)))

      Izbriši
  53. Pozdrav! Spremam se raditi tortu, pa me zanima koje brasno ide - glatko ili ostro?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A jooj ja sam jucer napravila sa ostrim, valjda nece jako smetat

      Izbriši
    2. Ma neće ništa smetati :))) bit će dobra torta! Nema straha!

      Izbriši
  54. Eto, ima vec 3 sata otkako sam tortu metla na hladjenje.
    Radila sam je prvi puta i nisam imala nekih vecih problema, osim kaj su mi se kore dosta stisnule pa sam filala bez kalupa a ukrasila sam je ganachom samo sa strane.
    Tortu nosim kao rodjendanski poklon, nadam se da ce se slavljenici svidjeti!

    OdgovoriIzbriši
  55. Opet ti kopiraju tortu na coolinarici...

    OdgovoriIzbriši
  56. Ne zelim puno daviti i tek sam pocetnica u pecenju torti, iako ova bas nije jednostava cvrsto sam odlucila da je idem raditi jer zvuci bozanstveno.. Ali ako ikako znate kako bih povecala mjere za kore promjera 28cm, mozda bi kreme bilo dosta ovako kako je u receptu ili i da nju povecavam? Tortu cu sutra raditi povodom rodendana za poklon decku(on obozava kokos i cokoladu), naime namjenjena je za dosta ljudi, a bas bi htjela zadrzati visinu torte :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bok Lucija! :))
      Za promjer 28 radi kore od 3 bjelanjka svaku (znaci povecaj ih za pola) a kremu ce biti dovoljno da povecas za trecinu da bi visina ostala ista :)))
      Torta nije teska za napraviti- mozda su kore u njoj najosjetljivije- zato pazljivo s njima priliom skidanja sa papira i prenosenja za filovanje (no i ako se pokidaju- ne smeta- slozis ih u torti i to se nece primjetiti).
      Ako imas jos bilo kakvih pitanja- tu sam!
      Hvala na odabiru i sretan rođendan dečku! !

      Izbriši
  57. Hvalaa puno!! Idem u nabavu i na posao! :))

    OdgovoriIzbriši
  58. Kako bi bilo da napravim danas kore i stavim ih u strech foliju i sutra nastavim sa izradom torte, a treba mi za subotu? Hoce li sd kire osusiti ili bolje da radim svjeze?
    U kalupu 26 cm jel da idem sa 2 ili tri bjelanjka omjerom sa mi budu tanke? I kremu za cetvrtinu povecati ili?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. bok Dani! Možeš ih staviti u foliju slobodno- neće im ništa biti- tj ako imaš mjesta u ledu- slobodno ih na pek papiru zamrzni naslagane jednu na drugu- bit će ti ih lakše odvojiti od pek papira.
      U kalupu 26 radi kore sa 3 bjelanjka a kremu možeš povećati za cca trećinu

      Izbriši
    2. Sorry - sa drugog kompa mi nije upamtio ime pa ispada da ti je netko nepoznat odgovorio :)))

      Izbriši
  59. Torta izglleda fenomenalno, sve čestitke. Probala bih da je napravim u četvrtastom kalupu promjera 33x23. Da li je dovoljno povećati sve sastojke duplo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno hvala Nikoleta! :))) mislim da bi bilo ok raditi je u duploj smjesi za te dimenzije! :))

      Izbriši
    2. Napravila..torta izgleda prelijepo, a tek ukus...Dupla mjera idealna za pleh 33x23. Još jednom hvala Juliji na divnom receptu..Pozdrav...

      Izbriši
  60. ..i ako nekoga zanima 100gr. 200Ca...

    OdgovoriIzbriši
  61. htjela bi napraviti tortu na dva kata, dali je ova torta dovoljno čvrsta ukoliko napravim još jedan biskvit da na nju ide još jedna torta?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bok Martina! Ukoliko cete stavljati stapice u donju tortu a gornju na njen podlozak- onda bez straha moze..ako mislite raditi bez nosaca- - teoretski bi trebala moci- ali ne garantiram...ovisi koliko ce dugo stajati, hoce li se prenositi gdje i sl...

      Izbriši
  62. Sjajna, skoro u trenu otišla! Hvala za detaljan recept, ako može samo jedna napomena, za neiskusne kao ja :) Jedna puna supena kašika je 20gr, pa može i bez merenja! Ja pravila u kalupu 26 i ništa nisam povećavala, sasvim dovoljna visina!

    OdgovoriIzbriši
  63. Pozzz, znaći žumanjke uopće ne koristite? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da- u ovoj torti uopce nema zumanjaka! ;) pozz!

      Izbriši
  64. Pozdrav za vas,

    Jedno pitanje... Da li umjesto zelatine, moze nesto drugo?I da li moze bez zelatine?
    Hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moze uci agar-agar...a teoretski moze i bez zelatine i agar agara ali onda staviti manje tucenog slatkog vrhnja plus sto torta nece toliko biti cvrsta...ali kazem - teoretski- nisam ju radila bez zelatine.

      Izbriši
  65. Može li se umjesto papira za pecenje kalup namazat maslacem i posut brašnom kao za ostale biskvite ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne bih preporucila jer se nece moci odlijepiti

      Izbriši
  66. Pozdrav. Radila sam tortu i imala sam problem sa korama.
    Piše da tijesto za kore treba izliti u kalup međutim kad se dodaju suhi sastojci nije više tekuće i smjesa je poprilično gusta i gumasta a kad se ispeče isto izgleda čudno. treba li to biti tako?
    LP

    OdgovoriIzbriši