srijeda, 3. veljače 2016.

Le Castagnole

             




U bespućima interneta u ove karnevalske dane- naletjela sam i na Castagnole. Okrugle, rumene mamilice za koje sam najprije pomislila da su klasične fritule.. No nisu.
Castagnole jesu kao fritule- ali fritule od prhkog tijesta.
I naravno- morala sam ih isprobati.



               Na stranicama talijanskih blogera recepti za Castagnole su većinom jako slični- i kao i većina recepata iz nekih davnih vremena- sastoje se od par osnovnih sastojaka. Zajedničko svim tim receptima je da se Castagnole obavezno aromatiziraju koricom limuna i likerom od anisa odnosno ruma.
             Probala sam tu standardnu varijantu i ne mogu reći da je loša- no mrvicu su mi takve fritule suhe..- mada s druge strane- mogu stajati- i sutradan su jednako dobre. Možda je stvar samo u pojmu fritula- s obzirom da sam navikla na klasične- od dizanog tijesta i one brze- od jogurta.
         
             Ono što bih ja dodala Castagnolama je sir.
             I naravno- naišla sam i na recept sa sirom- točnije sa Ricottom.
             

            Recept je sa bloga PANEDOLCEALCIOCCOLATO . Taj blog piše Gabila- žena koja me je na prvu osvojila svojim moćnim fotografijama i svojim predivnim izvedbama svega što radi. Recepti su joj lijepo i detaljno opisani; sa sezonskim namirnicama, bez nepotrebnih umjetnih aroma i uistinu se možete pouzdati u njih.
           Tako je i sa ovim receptom.
            S obzirom da doma nismo baš u punom broju a i neki izbjegavaju slatko- mjere iz njenog recepta sam prepolovila te sam radila sa sirnim namazom umjesto ricottom.


Sastojci:
250 g mekog brašna
50 g škrobnog brašna
5 g praška za pecivo
75 g šećera
prstohvat soli
korica limuna
30 g maslaca sobne temperatura
2 žumanjka
45 ml mlijeka
25 ml ruma (ja sam stavila rogačice)
140 g sirnog namaza
1 jušna žlica hladne vode
brašno za posipanje- cca 1 jušna žlica

Pomiješajte brašno, škrobno brašno, sol i prašak za pecivo. Viljuškom izmješajte žumanjke sa šećerom, koricom limuna, rumom, maslacem, mlijekom i sirnim namazom. Spojite suhe i mokre nastavke- možete lagano mikserom ili rukom. Ako su vam žumanjci manji- trebat ćete i žlicu vode za povezati tijesto. Trebate dobiti mekano i lagano ljepljivo tijesto.

Na radnu plohu stavite malo brašna i na njega istresite tijesto. Kratko ga umijesite u glatku kuglu. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak barem na 2 sata (slobodno i cijelu noć).
Od tijesta otkidajte komadiće težine cca 10 g i zarolajte svaki u kuglicu.
   
Najzgodnije će vam biti ako najprije napravite sve kuglice.

U manju zdjelu za prženje stavite ulje i zagrijte ga. Idealna temperatura za prženje je 175°C. U ulje stavljajte 5-6 kuglica od jednom- nemojte više od toga- jer će vam ohladiti ulje. Tijekom prženja okrenite kuglice (mada će se one i same vrtjeti u ulju).

Dobit ćete lijepe rumene kuglice koje najprije vadite na kuhinjski ubrus a onda valjate u kristal šećer.
Neke kuglice će vam se možda kao i raspuknuti i izdužiti- to se događa ako su vam kuglice prevelike i ako vam je temperatura ulja preniska- no šta god- okusu neće smetati.

I to je to. Uživajte!

P.S Moji ukućani su rekli da im ove godine uopće ne moram raditi "normalne" fritule- već ove! :)))))

4 komentara :

  1. Sinoc sam ih pravila, bas su divne!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago! ! Puno hvala na javljanju! ! :))))

      Izbriši
  2. Ricotta je skuta, a skuta nije sir, već je nusproizvod prouzvodnje sira i zato je lišena masnoća.
    Ricotta lijepo zvuči, ali skuta je naša riječ, a i manje košta u trgovini. Lijepi pozdrav, Damir

    OdgovoriIzbriši